Simțul umorului văzut ca afrodisiac a sănătății

Umorul există în toate culturile și la toate vârstele, însă abia în ultimele decenii psihologia experimentală l-a etichetat drept un comportament uman esențial, fundamental pentru o sănătate mentală cât mai bună.

Încă din antichitate oamenii de știință au considerat umorul ca o trăsătură benefică organismului uman din punct de vedere a sănătății mentale. S-a considerat că umorul poate fi folosit pentru a-i face pe ceilalți să se simtă bine, pentru a spori senzația de apropiere dintre oameni și pentru a ajuta la reducerea stresului.

Umorul îmbunătățește starea de spirit

Alături de recunoștință, speranță și spiritualitate, simțul umorului aparține setului de puncte forte care ne ajută să stabilim conexiuni cu lumea și să oferim sens vieții.

Aprecierea și practicarea umorului se corelează și cu alte puncte forte, cum ar fi înțelepciunea și curiozitatea de a învăța, iar activitățile amuzante au ca rezultat îmbunătățirea stării de spirit și a optimismului.

A avea umor ajută la concentrarea pe aspectele pozitive ale vieții

Persoanele care folosesc umorul în moduri pozitive au și perspective pozitive asupra trecutului, iar cei care folosesc umorul împotriva lor au perspective negative asupra trecutului. Încercările de a folosi umorul într-un mod pozitiv pot îmbunătăți tonul emoțional al detaliilor din gândurile noastre și, prin urmare, stările noastre. Psihologii clinicieni folosesc umorul ca tratament pentru a spori bunăstarea subiectivă a pacienților.

De ce avem nevoie de umor?

Se spune că râsul este cel mai bun medicament și acest lucru nu e departe de adevăr. Conform studiilor, râsul consolidează sistemul imunitar, îmbunătățește starea de spirit, diminuează durerea și protejează de efectele dăunătoare ale stresului. Abilitatea de a râde frecvent și cu ușurință este o resursă extraordinară pentru depășirea problemelor, îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur și sprijinirea sănătății fizice și emoționale. În plus, râsul arde calorii. Pe tine, ce te oprește să râzi acum? 😊

 

____________

Sursă foto: Unsplash