Adevăr vs. Fals despre vaccinarea anti-COVID-19 în sarcină

De la începuturile pandemiei, se publică multă informație privind vaccinul împotriva Covid19, iar o parte din aceasta nu are un suport științific medical, care susține că acestea afectează fertilitatea și fătul și nu ar trebui administrate femeilor însărcinate sau care alăptează sau care își doresc să conceapă un copil.

 

Ce este important să știi:

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 se recomandă tuturor persoanelor cu vârsta pest 12 ani, inclusiv femeilor însărcinate, care alăptează, care încearcă să rămână gravide sau care își doresc o sarcină în viitor.
  • Vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure, atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt. Dovezile stiintifice privind siguranța și eficacitatea vaccinării anti-COVID-19 în timpul sarcinii sunt din ce în ce mai multe.
  • Femeile insarcinate au un risc crescut de a face o forma severa de COVID-19 comparativ cu femeile care nu sunt gravide conform Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, Colegiul American al Medicilor Ginecologi și Obstetricieni (ACOG).
  • Boala COVID-19 la femeia insarcinata creste riscul de nastere prematura, deslipire de placenta, moartea fatului in uter, spitalizare in ATI si deces al mamei.
  • Vaccinarea anti-COVID-19 scade riscul de infectie cu virusul SARS-CoV-2 de 5 ori.
  • Vaccinarea femeii insarcinate protejeaza nou-nascutul. Anticorpii dezvoltati de mama ajung prin placenta la fat, iar dupa nastere, ajung prin laptele matern la sugar.
  • In prezent nu exista dovezi ca vaccinurile impotriva COVID-19, provoaca probleme de fertilitate atat la femei, cat si la barbati. Nu este nevoie sa se amane incercarea de a obtine o sarcina dupa vaccinare.

Cum poate afecta COVID-19 femeia insarcinata?

Oamenii de știință studiază cum afectează COVID-19 femeile însărcinate. Statisticile sugerează că femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a face o formă de boală mai severă decât femeile care nu sunt gravide:

  • Femeile insarcinate care au COVID-19 si prezinta simptome sunt mai predispuse decat femeile care nu sunt gravide care au boala simptomatica sa aiba nevoie de ingrijire in terapie intensiva, de ventilatie invaziva (pentru sustinerea respiratiei) sau sa isi piarda viata din cauza COVID-19. Totusi, riscul general de boala severa si deces in cazul femeilor insarcinate este mic.
  • Femeile insarcinate care au anumite boli, cum ar fi obezitate, diabet gestational, hipertensiune arteriala, boala coronariana sau sunt mai in varsta (> 35 ani) pot avea un risc si mai mare de a face o forma severa de COVID-19, comparativ cu femeile care nu sunt gravide care au astfel de afectiuni.

Cum poate afecta COVID-19 fătul?

  • S-au identificat câteva cazuri de COVID-19 care au fost transmise la făt în timpul sarcinii, dar acest lucru pare a fi rar.
  • Cercetatorii au studiat relatia dintre infectia COVID-19, nasterea prematura si nasterea unui fat mort. S-a constatat că există un risc crescut de naștere prematură (mai devreme de saptamana 37 de sarcina) si moarte a fatului in uter in cazul femeilor care au COVID-19.
  • Dupa nastere, un nou-nascut poate fi infectat daca este expus la virusul SARS-CoV-2 care cauzeaza COVID-19.

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?

DA, ar trebui să te vaccinezi împotriva COVID-19 în timpul sarcinii. „Nu amâna vaccinarea după naștere, ar putea fi prea tarziu!” – este mesajul Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Se recomandă ca toate femeile însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19, în orice moment al sarcinii, evident dacă nu există un risc conform cu istoricul pacientei (acest fapt poate să îl cunoască medicul de familie). Recomandăm ca înainte de a lua o decizie de a te vaccina contra Covid-19 să faceți o programare la vizita medicală catre medicul de familie.

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă alăptez?

DA, medicii recomandă femeilor care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Nu este nevoie să oprești alăptarea înainte sau dupa vaccinare. Odata vaccinata, anticorpii produsi de sistemul tau imun vor trece in laptele matern si vor asigura protectia bebelusului tau impotriva virusului.

Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă încerc să rămân însărcinată?

DA, daca intentionezi sau incerci sa ramai insarcinata, ar trebui sa te vaccinezi impotriva COVID-19. Nu exista dovezi ca vaccinurile anti-COVID-19 determina infertilitate. De asemenea, nu trebuie sa amani sa ramai gravida dupa ce te-ai vaccinat.

Concluzie

Chiar dacă medicul de familie vă recomandă vaccinarea împotriva COVID-19, decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm totuși să țineți cont de sfatul medicului și să puneți în balanță riscul de infectare (consecințele) înainte să luați această hotărâre.

www.sperantasante.ro