Lipsa de fier după 40 de ani asociată bolii de inimă

Știai că 10% dintre cazurile noi de boli coronariene care apar după vârsta de 40 de ani ar putea fi evitate prin prevenirea deficitului de fier, conform unui studiu publicat în ESC Heart Failure a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Fierul are un rol în desfășurarea multor funcții vitale din organism, cum ar fi: energia generală și concentrarea, procesele gastro-intestinale, sistemul imunitar și reglarea temperaturii corpului. Pacienții cu boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, lipsa de fier a fost una din cauzele de prognosticuri grave, inclusiv spitalizări și deces.

Tratamentul cu fier intravenos a îmbunătățit simptomele, capacitatea funcțională și calitatea vieții la pacienții cu insuficiență cardiacă și deficit de fier.

Lipsa de fier crește cu peste 26% riscul de boli coronariene și deces

Alți factori de risc cardiovascular și comorbiditățile pot fi: fumatul, obezitatea, diabetul și colesterolul.

Deficitul absolut de fier este modalitatea tradițională de evaluare a stării fierului, spun oamenii de știință, însă astfel nu se poate afla dacă lipsește fierul în circulație. Definiția funcțională este mai precisă, deoarece include ambele măsurători. Așa, se poate afla dacă un pacient are suficient fier depozitat, dar nu are suficient în circulație pentru ca organismul să funcționeze corect.

 

Deficiența funcțională de fier a fost asociată cu un risc cu 24% mai mare de boli coronariene, un risc crescut cu 26% de mortalitate cardiovasculară și un risc crescut cu 12% de mortalitate din toate cauzele.

Cum se tratează lipsa de fier?

Există dovezi clare care susțin tratamentul prompt la toți pacienții cu anemie feriprivă, deoarece se știe că tratamentul îmbunătățește calitatea vieții și starea fizică, reduce oboseala și deficitele cognitive. Decizia de a trata carența de fier la un pacient fără anemie manifestă trebuie luată în mod individual. Tratamentul anemiei cu deficit de fier la pacienții cu boală renală cronică, insuficiență cardiacă cronică sau cancer ar trebui să fie întreprins împreună cu specialiștii corespunzători.

Suplimentarea orală cu fier este eficientă atunci când absorbția intestinală este intactă.  Fierul luat pe cale orală este ușor disponibil, ieftin și convenabil, făcându-l o opțiune de tratament viabilă.

Fierul administrat intravenos este foarte eficient în tratamentul anemiei cu deficit de fier și trebuie luat în considerare atunci când fierul oral este ineficient. Eficacitatea fierului oral este diminuată atunci când absorbția prin intestin este afectată (de exemplu, în boala celiacă, gastrită autoimună sau rezecție post-gastrică ori duodenală) sau când pierderile de fier sunt mari și continue (de exemplu, în menoragie, sângerări gastro-intestinale sau post-operator).

Printre alimentele bogate în fier se numără ficatul (dar consumul trebuie evitat în timpul sarcinii), carnea roșie (consumul de carne roșie trebuie limitat la o dată pe săptămână, deoarece un aport mare crește riscul cardiovascular), scoicile, fasolea roșie, năutul, edamame, spanacul, broccoli-ul, nucile, tofu, fructele uscate, ciocolata neagră.

Pentru a preveni o boală cardiovasculară, poți merge la o consultație la medicul de familie pentru a cere analizele necesare de sânge.

www.sperantasante.ro