Alimente ce ridică imunitatea la pacienții cu diabet

Diabetul este o boală cronică ce afectează sistemul imunitar, de aceea pacienții cu diabet zaharat sunt mai expuși riscului de infecții.

Sunt mai multe soluții care pot ajuta în acest sens, cum ar fi exercițiul fizic regulat, somnul adecvat și controlul stresului.

diabet zaharat controlul glicemiei

 

Controlul glicemiei este esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar. 

Alte modalități în a-ți stimula imunitatea în cazul în care ai diabet zaharat, este să folosești câteva remedii naturale și alimente, care pot fi integrate cu ușurință în dietă și care stimulează și întăresc sistemul imunitar.

1. Citricele

Citricele sunt o sursă foarte bună de vitamina C, care stimulează producția de celule albe, necesare pentru a alunga pericolul de infecții. Grapefruit, portocale, mandarine, lămâi nu ar trebui să lipsească din alimentele zilnice.

2. Fructele de soc

Fructele de soc sunt bogate în antioxidanți, ce au rolul de a ameliora  durerile inflamatorii din corp sau pot avea acțiune antivirală.

3.  Fructele de acai

Fructele de acai sunt foarte nutrivite, conținând vitamine și antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, ferindu-ne de efectele nocive ale stresului oxidativ.

4.  Stridiile

Stridiile sunt bogate în zinc, care are acțiune antivirală, ce stimulează producția de celule albe, cruciale pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, dar și ajută la  accelerarea vindecării rănilor.

5.  Iaurt

Probioticele regăsite în iaurt și alte produse fermentate ajută la menținerea sănătății microbiomului intestinal, care este foarte important pentru sănătatea generală a organismului și pentru un sistem imunitar puternic.

6.  Spanac

Spanacul este bogat în nutrienți, printre care acid folic, ce ajuta organismul în crearea de noi celule. De asemenea, spanacul este o sursă foarte bună de fibre, antioxidanți, vitamina C și alți nutrienți esențiali. Se recomandă consumul de spanac crud sau gătit la abur.

7.  Broccoli

Broccoli este un aliment accesibil, gustos și deosebit de hrănitor. Conține vitaminele A și C și numeroși antioxidanți.

8. Supa de pui

Supa de pui este un remediu eficient pentru tratarea răcelii. În plus, carnosina conținută de această supă delicioasă ajută sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor virale, deci ai motiv să gătești acasă mai ales în zilele reci de iarnă.

9.  Sucul de rodie

În Antichitate, sucul de rodie era folosit pentru tratamentul infecțiilor. Este bogat în vitamina C și antioxidanți, doi aliați redutabii ai sistemului imunitar. Un supliment alimentar cu vitamina C poate fi, de asemenea, de ajutor.

10. Nuci și semințe

Nucile și semințele, cum ar fi migdalele, alunele de pădure, nucile de Brazilia și semințele de floarea soarelui, sunt surse excelente de vitamina E și trebuie consumate frecvent, dar în moderație. De asemenea, nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase, proteine și fibre, care ajută la reglarea glicemiei în sânge și susțin funcțiile cognitive.

Vitamina E este un nutrient esențial care ajută la menținerea sistemului imunitar în parametri optimi.

11.  Ceapa și usturoiul

Ceapa și usturoiul, deși sunt folosite des în bucate, acestea sunt mult mai importante din punct de vedere nutritiv. Sunt bogate în antioxidanți care luptă eficient împotriva virusurilor și bacteriilor. Usturoiul conține și anumiți compuși sulfurici unici care susțin sistemele naturale de detoxifiere ale corpului.

12.  Ceaiul

Ceaiul fierbinte este un panaceu pentru durerile în gât și conține numeroși nutrienți utili sistemului imunitar. O cană de ceai alb, verde sau negru este suficientă pentru o porție consistentă de flavonoizi – antioxidanți puternici și eficienți. Ceaiul de ghimbir proaspăt, care ajută la atenuarea proceselor inflamatorii din organism și la reglarea glicemiei. Pe lângă aportul de antioxidanți din ceai, poți administra un supliment alimentar formulat cu vitamine și antioxidanți.