Eficiența somnului este asociat negativ cu timpul zilnic dedicat mesajelor text și cu utilizarea rețelelor sociale de către copii.

Copiii și tinerii au acces la telefoane mobile, internet și rețele de socializare la vârste din ce în ce mai mici. Deși noile tehnologii se pot dovedi extrem de utile pentru învățare și dezvoltarea unor abilități, acestea pot veni și cu efecte negative asupra sănătății fizice și mentale a copiilor și adolescenților.

Somnul odihnitor și suficient este important la orice vârstă, însă cu atât mai mult la tineri, care au nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte pentru a crește și a se dezvolta fizic și mental.

Cantitatea de utilizare a social media (verificarea rețelelor de socializare, utilizarea dispozitivelor mobile), conținutul vizionat ( videoclipuri emoționale sau violente) și contextul social au fost semnificativ asociate cu ore de culcare târzii și cu mai puține ore de somn în zilele cu școală.

Cum să utilizeze copiii responsabil rețelele de socializare?

Părinții trebuie să discute cu copiii despre rețelele sociale. Deși social media le oferă puterea de a se conecta cu diverse persoane din întreaga lume, de a afla despre alte culturi, de a se exprima și a face schimb de idei, este important ca accesul la ele să fie limitat. Mai exact, cu o oră înainte de culcare, telefonul să nu mai fie atins și copilul să se ocupe de alte lucruri relaxante, care să-l ajute să aibă un somn bun, cum ar fi, să citească o carte sau să se implice într-un joc de societate cu cei din familie (gen Scrabble, Monopoly, Catan etc.).

Pe de altă parte, copiilor trebuie să li se explice că, dacă nu dorm suficient și nu au un somn liniștit , a doua zi vor fi obosiți, lipsiți de concentrare și neatenți la ore. Somnul neadecvat pe o perioadă lungă de timp le poate afecta nu doar sănătatea, ci și rezultatele școlare.

În cazul în care părinții nu reușesc să ajungă la un compromis cu adolescentul în ceea ce privește social media, pot cere sfatul profesorilor sau al unui psiholog legat de cum ar fi mai bine să procedeze.

Cum se poate îmbunătăți somnul adolescenților?

  • Prin pregătirea corespunzătoare a dormitorului.Adolescentul trebuie să aibă liniște în timpul nopții, iar dormitorul să fie întunecat și răcoros. Tinerii vor fi instruiți să aerisească dormitorul în fiecare seară și în fiecare dimineață, timp de cel puțin 15 minute.
  • Prin reducerea consumului de cofeină. Mulți adolescenți beau cafea cu cofeină sau băuturi răcoritoare dulci cu cofeină.
  • Prin atenția la orele de masă. Părinții trebuie să îi ajute să-și formeze obiceiuri alimentare sănătoase și să-și stabilească ore de masă potrivite.
  • Prin exerciții fizice. E recomandat ca adolescenții să facă cel puțin 60 de minute de mișcare pe zi, inclusiv mers pe jos sau alergare.
  • Prin discuții. De multe ori, adolescenții au frământări care nu îi lasă să doarmă. Dacă nu pot discuta cu părinții despre ce îi frământă, e bine ca aceștia să îi încurajeze cel puțin să stea de vorbă cu un prieten de încredere sau cu alți membri ai familiei cu care relaționează mai ușor.

www.sperantasante.ro