Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți din creier este întreruptă sau redusă, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. De aceea, un accident vascular cerebral reprezinta o urgență medical, iar tratamentul prompt este crucial.

Care sunt simptomele unui AVC

Este important ca acesta sa fie depistat in cel mai scurt timp.

Probleme cu vorbirea și înțelegerea – intampinati o stare de confuzie sau momente in care va vine greu sa articulati cuvintele.

Paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau piciorului – puteti simti o senzație de amorțeală, slăbiciune sau paralizie bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului. Acest lucru se întâmplă adesea doar pe o parte a corpului. Încercați să ridicați ambele brațe peste cap în același timp. Dacă unul dintre brațe începe să cadă involuntar, este posibil să suferiti un accident vascular cerebral.

Probleme cu vederea – Este posibil să aveți brusc vederea încețoșată sau înnegrită în unul sau ambii ochi, sau puteți vedea brusc dublu.

Durere de cap – O durere de cap bruscă, severă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeală, poate fi unul dintre semnele care indica un accident vascular cerebral.

Probleme cu echilibrul datorate unor ameteli bruste.

Pentru a recunoaşte un eventual atac cerebral, utilizaţi algoritmul FBVT – Faţă, Braţ, Vorbire, Timp.

F – slăbiciune facială, persoana care sufera un AVC arata un zâmbet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lăsat în jos;

B – slăbiciune a unui braț, persoana poate ridica numai un brat;

V – probleme de vorbire, persoana nu poate vorbi clar sau nu poate înțelege ce i se spune;

T – este timpul să sunați la Urgență! Nu așteptați să vedeți dacă simptomele se opresc. Fiecare minut contează. Cu cât un accident vascular cerebral este mai lung, cu atât este mai mare riscul de afectare a creierului.

Factori de risc

  • Hipertensiunea
  • Consumul de tutun sau fumatul pasiv
  • Valori ridicate ale colesterolului
  • Diabet
  • Apnee obstructiva in somn
  • Boli cardiovasculare
  • Istoric familial

Alti factori asociati cu un risc crescut de accident vascular cerebral pot include:

Vârsta – Persoanele cu varsta peste 55 de ani au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral

Sex – Barbatii au un risc mai crescut decat persoanele de sex feminin

Utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale care includ estrogen, precum și creșterea nivelului de estrogen din timpul sarcinii si la nastere

Tipuri de diagnostic

Pentru a determina cel mai potrivit tratament pentru accidentul vascular cerebral, echipa medicala trebuie să evalueze mai intai tipul de accident vascular cerebral pe care l-ati suferit și zonele din creier afectate de accidentul vascular cerebral. Aceasta trebuie, de asemenea, să excludă alte cauze posibile ale simptomelor pe care le simtiti.

Astfel medicul poate utiliza mai multe teste de diagnostic, cum ar fi:

Examinarea fizică – Medicul vă va întreba pe dumneavoastră sau pe un membru al familiei despre simptomele pe care le-ați avut, când au început și ce ați făcut in momentul in care le-ati constientizat. Medicul va evalua apoi dacă aceste simptome sunt încă prezente.

Acesta va dori să știe ce medicamente ați luat și dacă ați suferit leziuni la nivelul capului. Veți fi întrebat, de asemenea, despre istoricul personal și familial al bolilor de inimă, al atacului ischemic tranzitor și al accidentului vascular cerebral.

Medicul va verifica tensiunea arterială si va verifica semnele unor mici cristale de colesterol sau cheaguri în vasele de sânge din spatele ochilor.

Analize de sange – Este posibil să efectuati mai multe analize de sânge care vor ajuta echipa medicala sa identifice care este nivelul de coagulare a sangelui, daca nivelul de zahar din sange este normal sau daca exista o infectie in organism.

Computer tomografia – Examinarea CT utilizează razele X pentru a crea o imagine detaliată a creierului. Aceasta poate arata daca ati suferit o hemoragie craniana, daca exista anumite tumori sau care parte a creierului a fost afectata de un accident vascular cerebral. Medicii pot injecta o substanta de contrast pentru a vedea vasele de sânge în detaliu.

Rezonanta Magnetica – Aceasta examinare este neiradianta si se utilizeaza pentru a crea o vizualizare detaliată a creierului. Un RMN poate detecta țesutul cerebral deteriorat de un accident vascular cerebral sau de unele hemoragii cerebrale. Medicul poate injecta substanta de contrast pentru a vedea arterele și venele și pentru a evidenția fluxul de sânge la nivelul creierului.

Ecografia doppler carotidiană – Aceasta este un test noninvaziv care investighează fluxul de sânge de la nivelul gâtului. Este adesea recomandată pacienților care au istoric familiar cu accident vascular cerebral, suferă de ateroscleroză, au un stil de viață sedentar și au, implicit, și alți factori de risc cardiovascular (obezitate, fumat, etc).

 

Dr. Nadejda Cîrlig

Medicină de Interne

+40 – 770 426 209

www.sperantasante.ro