Obezitatea la copii

Este una dintre cele mai alarmante provocari medicale din secolul acesta. Aceasta problema este regasita la nivelul intregii planete si afecteaza constant multe tari, in special din mediul urban.

Prevalenta obezitatii la copii a crescut intr-un ritm alarmant, la nivel global, in 2016, numarul copiilor supraponderali cu varsta de sub 5 ani fiind estimat la peste 41 de milioane.

Ce este obezitatea infantila?

Obezitatea infantila este o afectiune medicala grava ce afecteaza copiii si adolescentii si care se caracterizeaza prin depasirea greutatii normale pentru varsta si inaltimea avuta.

Mai exact, supraponderabilitatea este definita ca un IMC cuprins intre percentila 85 si percentila 95 pentru copiii si adolescentii de aceeasi varsta si sex, in timp ce obezitatea este definita ca un IMC ce depaseste percentila 95 pentru copiii si adolescentii de aceeasi varsta si sex.

IMC-ul sau indicele de masa corporala reprezinta o masura utilizata pentru a determina daca un copil este supraponderal sau obez. IMC-ul se calculeaza impartind greutatea unei persoane in kilograme la patratul inaltimii in metri. In cazul copiilor, valorile obtinute sunt interpretate in functie de anumite percentile, deoarece nivelurile IMC trebuie sa fie exprimate in raport cu alti copii de aceeasi varsta si sex.

Cauze si factori de risc

Specialistii considera ca principala cauza a obezitatii din copilarie este o combinatie dintre excesul alimentar si carenta de exercitii fizice. Totusi, un rol important poate fi jucat si de alti factori, precum cei genetici si hormonali. De exemplu, cercetari recente au descoperit ca modificarile hormonilor digestivi pot afecta semnalele ce au ca scop informarea organismului cu privire la satietate.

Asadar, multi factori ce lucreaza sinergic maresc riscul unui copil de a acumula kilograme in exces, iar cei mai importanti dintre acestia sunt:

• Alimentatia – consumul regulat de alimente bogate in calorii, cum ar fi produsele de tip fast-food sau produsele de patiserie, pot face ca un copil sa ia serios in greutate. Bomboanele, sucurile si deserturile pot, de asemenea, sa duca la un exces de greutate in cazul celor mici;

• Lipsa activitatii fizice – copiii care nu fac efort fizic sunt mult mai susceptibili la a crestere in greutate, deoarece nu ard un numar corespunzator de calorii.

• Factorii psihologici – stresul personal, parental si familial poate creste riscul de obezitate al unui copil.

Copiii obezi au un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate decat copiii cu o greutate normala si care au aceeasi varsta si inaltime. Multe dintre bolile considerate anterior ale adultilor survin si in cazul copiilor cu obezitate, iar exemplele cele mai concludente sunt diabetul si bolile de inima. Totusi, obezitatea infantila nu are doar complicatii pe plan fizic, ci poate afecta si bunastarea emotionala si sociala a copiilor afectati.

Concluzii

Obezitatea infantila este o problema grava la nivel mondial, deoarece poate veni la pachet cu numeroase complicatii serioase. Astfel, copiii cu obezitate pot suferi efecte negative atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic. Cu toate acestea, cu o educatie eficienta si cu un sprijin adecvat, copiii pot invata modalitati mai sanatoase de a face fata problemelor lor, de a avea o alimentatie corespunzatoare si de a ramane activi.

Preventia este extrem de importanta in cazul obezitatii, iar din acest motiv nu trebuie trecuta cu vederea. Vizitele regulate la medicul nutritionist sunt foarte importante, deoarece acesta poate evalua corect situatia si poate face cele mai bune recomandari.

www.sperantasante.ro